Gotowanie nie musi być trudne

Książka Malwiny Bareły jest kolorowa, optymistyczna, a przede wszystkim wartościowa z punktu widzenia zabieganego człowieka XXI wieku. Samodzielnie przygotowany lunch wydaje się luksusem, na który mogą sobie pozwolić niepracujący czy ludzie na emeryturze. Jednak wspomniana autorka udowadnia, że to nie prawda. Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy to kolejna pozycja, w której Malwina Bareła pokazuje sprawdzone i proste sposoby na maksymalne wykorzystanie zapasów, zgromadzonych w kuchni. Jest taniej, zdrowiej i z korzyścią dla figury. Czy można chcieć czegoś więcej?

Samodzielnie przygotowane potrawy

W jedzeniu na mieście nie ma nic złego, ale dietetycy radzą ograniczać lunche w restauracjach. Tylko samodzielne przyrządzanie posiłków daje pewność odnośnie ich składu. Nie mówiąc już o tym, że wychodzi taniej. Domowe danie są też zwyczajnie smaczniejsze, zwłaszcza że można je przygotować wedle własnego uznania. Użyć ulubionych przypraw, ziół i warzyw. Wskazówkami jak łączyć składniki, Malwina Bareła dzieli się w książce Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy (https://www.taniaksiazka.pl/lunchbox-na-kazdy-dzien-nowe-przepisy-malwina-barela-p-1281714.html).Autorka nie korzysta z egzotycznych, rzadko spotykanych produktów. Przeciwnie, zachęca do wykorzystywania tego, co aktualnie świeże. Sezonowe warzywa i owoce to dla niej podstawa.

Świadome gospodarowanie żywnością

Polacy od lat kupują na potęgę, dotyczy to także, a może przede wszystkim żywności. Niestety spora część produktów spożywczych trafia do kosza. Autorka książki Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy podpowiada, jak wykorzystać:

  • składniki, którym kończy się okres przydatności,
  • resztki z poprzednich dań,
  • owoce i warzywa z przydomowego ogródka.

Ograniczając wyrzucanie jedzenia, wyświadcza się przysługę planecie oraz własnym finansom. Codzienna przerwa w pracy nie generuje dodatkowych wydatków w postaci rachunku z fast fooda. Wykorzystuje się ją na delektowanie się samodzielnie przyrządzonym drugim śniadaniem. Ta strategia opłaca się podwójnie. Nie marnuje się pieniędzy w postaci wyrzucanej żywności i nie wydaje dodatkowych środków na zakup lunchu.

Przyrządzanie drugiego śniadania w domu nie musi zajmować wiele czasu. Z praktycznym poradnikiem uda się szybko stworzyć coś smacznego, pożywnego i do tego bez generowania dodatkowych wydatków. Malwina Bareła zachęca do gotowania z wyprzedzeniem. Pozwala to zaoszczędzić czas, ale też bardziej racjonalnie podchodzić do zakupów. Bez wrzucania do koszyka czego popadnie. Chcąc wdrożyć zasady zdrowego trybu życia do swojej codzienności, warto zacząć od zmiany podejścia do drugiego śniadania. To na nie ludzie wydają mnóstwo pieniędzy, co niekoniecznie przekłada się na ich zdrowie.

Food obraz autorstwa freepik - www.freepik.com